Любопитно

Начало - Любопитно - Само на 6 Януари – Galette des Rois
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само на 6 Януари – Galette des Rois

За повечето жители на Западна Европа приключването на коледните празници е свързано с честването на Богоявление. На 6 януари във Франция празнуването на Епифания (от гр.Επιφάνεια) е съпроводено с традиция да се приготвя торта с късмет „Галет де Руа” (Galette des Rois).

Тортата се прави от класическо маслено тесто (pâte Feuilletée) с бадемов крем и се украсява с корона, като в тортата се скрива „късметче”.

В края на ХІХ век традиционното късметче – бобово зърно се заменя с малка керамична фигурка. Избирането на късметлийското парче става със забавна игра. Тортата се е дели на равни парчета съгласно броя на членовете на семейството плюс още едно „божие” парче, което се споделя с някой бездомен. Най -малкото дете („малък крал” или „детето на слънцето”) се крие под масата и на въпросът „На кой е парчето?” то разпределя щастливата торта.

Зарадвайте близките си с една вкусна и весела торта, която сме приготвили за Вас по класическа рецепта придружена, разбира се, със закачлива корона и мило ангелче!

Още от Любопитно

Religieuse patisserie

Запознайте се с Religieuse patisserie – френски десерт „Монахиня“ Представлява два малки профитерола с нежен крем pâtissière, слепени с шоколадова или маслена глазура и украсени със забавна декорация, която първоначално е наподобявала папската митра.

Posted in Любопитно | Коментарите са изключени

Само на 6 Януари – Galette des Rois

За повечето жители на Западна Европа приключването на коледните празници е свързано с честването на Богоявление. На 6 януари във Франция празнуването на Епифания (от гр.Επιφάνεια) е съпроводено с традиция да се приготвя торта с късмет „Галет де Руа” (Galette…

Posted in Любопитно | Коментарите са изключени

Класически мадлени

Прочутият сладкиш Мадлен (Madeleine) e класика на френска кухня. За това лакомство се предават легенди и най-великите писатели са го възхвалявали в своите произведения. Неустоими сладки хапки във формата на мидени черупки носят историята си още от 18-ти век. Според…

Posted in Любопитно | Коментарите са изключени

Малко познати у нас изискани френски макарони са вече на пазара

Знаете ли какво е макарон? Ако вече сте отговорили, значи най-вероятно сте сбъркали. Думата е за френски макарони. Ако този жокер е променил отговора ви, или сте изтънчен гастроном или сте запален сладкар – професионален, или любител. Това са фини…

Posted in Любопитно | Коментарите са изключени